видове хранителни среди, използвани в анализа

MacConkey агар е културна среда, предназначена да отглежда грамотрицателни бактерии и да ги оцветява за лактозна ферментация. Съдържа жлъчни соли (за инхибиране на повечето грам-положителни бактерии), кристално виолетово багрило (което освен че инхибира някои грам-положителни бактерии), неутрално червено багрило (което оцветява микробите, ферментиращи лактоза), лактоза и пептон. Алфред Теодор МакКонки го разработва, докато работи като бактериолог на Кралската комисия за обезвреждане на отпадъчни води в Обединеното кралство.

ендо агарът съдържа пептон, лактоза, дикалиев фосфат, агар, натриев сулфит, основен фуксин и първоначално е разработен за изолиране на Salmonella typhi, но сега се използва ясно при контрола на водата. Както в агара на MacConkey, колиформените организми ферментират лактозата и колониите стават червени. Нелактозните ферментиращи организми произвеждат бистри, безцветни колонии на фона на бледата розова среда на средата.

Изображение 399A | Фигура 3: Rs криви за проби, представящи различна концентрация на бактерии като услуга на времето | Marco73it / Attribution-Share Alike 4.0 International | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Figure3_Impedance_Microbiology.png) от Wikimedia Commons

Изображение 399A | Фигура 3: Rs криви за проби, представящи различна концентрация на бактерии като услуга на времето | Marco73it / Attribution-Share Alike 4.0 International | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Figure3_Impedance_Microbiology.png) от Wikimedia Commons

Автор : Merim Kumars

Препратки:

Медицинска микробиология II: Стерилизация, лабораторна диагностика и имунен отговор

Молекулярна диагностика в микробиологията

Коментари