при извършване на експерименти с перфузионна култура винаги трябва да се има предвид, че газовите мехурчета се образуват по време на бавно транспортиране на посевната среда. Те възникват по време на изсмукване на среда в бутилката за съхранение, по време на транспортиране в епруветката, по време на разпространението в контейнера за култури и по време на елиминиране по пътя към бутилката. Поради неизвестни причини газовите мехурчета се натрупват основно при преминаване на материали между тръби, съединители и перфузионни контейнери. Първо тези газови мехурчета са толкова малки, че не могат да бъдат наблюдавани с човешкото око, но по време на непрекъснат транспорт на посевна среда те се увеличават по размер и са в състояние да образуват емболия, която затруднява масово средния поток.В рамките на контейнер за култури газовите мехурчета водят до регионален недостиг на средно снабдяване и причиняват разкъсвания в континуума на течността, така че да влияят на масивните промени в налягането на течността. В градиентен перфузионен културен контейнер, където два носителя се транспортират с еднаква скорост, емболичните ефекти могат да доведат до разлики в налягането, което от своя страна да разруши съдържащата се епителна бариера.
Изображение 216А | Фигура 7: Настройка на перфузионна култура с епител вътре в градиентен контейнер за перфузионна култура. Термо плочата поддържа желаната температура от 37 ° C. За да се осигури луминалната и базалната страна на съдържащия се епител с хранителни и дихателни газове, два канала на перисталтичната помпа транспортират червена и прозрачна среда с точно същата скорост от 1,25 ml / h от бутилка за съхранение (отляво) до бутилка за отпадъци (дясна страна). За елиминиране на газови мехурчета по време на транспортиране на среда, газоразширителният модул се поставя преди градиентния контейнер. | Tonmaurer / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode) | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Minusheet_Figure_7.jpg) from Wikimedia Commons
Автор : Milos Pawlowski
Коментари
Публикуване на коментар